Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Зміни у пенсійному забезпеченні з 1 липня 2013 року

За повідомленням Пенсійного фонду України, з 1 липня п.р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» від 14.05.2013 № 231-VII (далі – Закон), яким внесено зміни до Законів «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».

 Відповідно до зазначеного Закону, час перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами зараховуватиметься до страхового стажу. Починаючи з липня п.р., платниками єдиного внеску визначено підприємства, установи, організації, фізичних осіб, які використовують найману працю й виплачують допомогу по вагітності та пологах, а також осіб, які перебувають у відпустці й одержують допомогу по вагітності і пологах. Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю й виплачують допомогу по вагітності та пологах, нараховують єдиний внесок у розмірі 33,2% суми допомоги по вагітності та пологах і утримують єдиний внесок у розмірі 2% з осіб, які перебувають у відпустці та одержують таку допомогу. Таким чином, з липня 2013 року особи, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами й отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, є застрахованими особами і період такої відпустки враховуватиметься при призначенні пенсії.

Згідно зі змінами, гарантовано право на отримання пенсії у зв’язку з втратою годувальника дітям, які досягли 18-річного віку та навчаються, якщо є перерва у навчанні між закінченням одного навчального закладу і вступом в інший. Умова проведення для такої виплати – період не повинен перевищувати чотирьох місяців.

Законом також змінено механізм перерахунку пенсій. Право на перерахунок призначених пенсій щорічно з 1 березня кожного року, що передбачено частиною 2 статті 42 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», не буде залежати від того, на скільки у попередньому році зріс розмір пенсії конкретної особи. Перерахунку фактично підлягатимуть всі пенсії, призначені за Законами: «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Заробітна плата, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, буде підвищуватися на коефіцієнт, який відповідає не менш як 20 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім роком. Крім того, на показник підвищення впливатиме рівень інфляції (індекс споживчих цін).

Відповідно до Закону, також удосконалено визначений ст. 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», порядок обчислення заробітної плати (шляхом надання можливості першочергово вилучати з підрахунків місяці отримання допомоги по безробіттю у період з 01.07.2000 року), та механізм визначення середньомісячного коефіцієнта зарплати особи у разі, коли є неповні місяці страхового стажу (буде визначатись в залежності від тривалості набутого в цей період страхового стажу). Це дасть можливість збільшити розмір пенсій, які призначаються після 01.07.2013, та перераховуються з урахуванням стажу та заробітної плати після цієї дати.

 

Повний текст Закону від 14.05.2013 № 231-VII див.:

http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/231-18

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< серпня 2019 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання