Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Щодо права на достроковий вихід на пенсію

Статтею 49 Закону України «Про зайнятість населення» встановлено особливу гарантію для безробітних передпенсійного віку, які втратили роботу у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці.

Тобто працівникам, трудовий договір з якими було розірвано за пунктом 1 статті 40 Кодексу законів про працю України (тобто з ініціативи роботодавця у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників), дається право на достроковий вихід на пенсію за віком.

Ця гарантія поширюється на працівників, яким на день вивільнення залишилося не більше півтора року до встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійного віку або віку, що дає право на призначення пенсії відповідно до законів України "Про державну службу", "Про статус народного депутата України", "Про прокуратуру", "Про наукову і науково-технічну діяльність".

Обов’язковою умовою є також наявність у таких працівників страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченого абзацом першим частини першої статті 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (для жінок – 30 років, для чоловіків – 35 років).

Для того, щоб скористатися правом на достроковий вихід на пенсію, звільнений працівник має зареєструватися в службі зайнятості як такий, що шукає роботу. За умовивідсутності підходящої для нього роботи служба зайнятості видає клопотання до місцевих органів Пенсійного фонду України щодо призначення пенсії.

Клопотання про достроковий вихід на пенсію безробітних видається відповідно до порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку безробітних.

Витрати на виплату такої достроково призначеної пенсії відшкодовуються Пенсійному фонду України за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Для визначення права на призначення пенсії з урахуванням зазначених норм слід звернутися до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання.

Пенсія особі призначається з дня звернення за призначенням пенсії до відповідного органу Пенсійного фонду. У період одержання пенсії, призначеної достроково, і до досягнення загальновстановленого пенсійного віку особа не має права працювати.

За матеріалами роз’яснень ПФУ.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< вересня 2018 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання