Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Наша історія

Перші профспілки на Миколаївщині виникли на хвилі масових страйків у листопаді 1905 року. 1 листопада 1905 р. близько тисячі робітників приватного доку на Сухому фонтані, протестуючи проти скорочення заробітної плати на 25%, намагалися провести демонстрацію протесту, яку було подавлено. Наступного дня, 2 листопада, поштово-телеграфні службовці міста на загальних зборах висунули ряд вимог економічного та правового характеру. Основними з них були вимоги про скорочення робочого часу, встановлення надбавки до зарплати, про надання матеріальної допомоги на виховання дітей для всіх службовців, про допомогу та лікування працівників тощо.

Обласна рада профспілок, як регіональний міжспілковий орган, була створена в 1948 році. На цей час в області вже діяли галузеві обкоми профспілок, заводські, фабрично-заводські комітети, профспілкові організації, які об’єднували 93 тис. членів профспілок.

На 1 січня 2023 року Миколаївська обласна рада профспілок налічує 68,2 тис. членів профспілок, об’єднаних в 1256 первинних профорганізацій. Працює 16 обласних галузевих профспілкових організацій. Найчисельнішими обласними галузевими профспілковими організаціями є обласна профорганізація працівників освіти і науки, працівників агропромислового комплексу та працівників охорони здоров’я.

Голова Миколаївської обласної ради профспілок – Онищенко Любов Миколаївна, 1958 року народження, закінчила Київський технологічний інститут харчової промисловості. Головою Миколаївської облпрофради обрана 7 червня 2023 року на ІІ засіданні Ради обласної ради профспілок.

Основними напрямками діяльності обласної ради профспілок є захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок, зокрема:

  • - сприяння забезпеченню продуктивної зайнятості;
  • - захист права на гідну оплату та безпечні умови праці;
  • - відстоювання прав та інтересів працівників при реформуванні власності;
  • - надання правової допомоги в питаннях трудового законодавства України;
  • - колективно-договірна робота;
  • - розвиток та зміцнення профспілкового руху.

В основу взаємодії з органами влади, місцевого самоврядування та роботодавцями покладено ведення соціального діалогу на всіх рівнях.

В області діє тристороння соціально-економічна рада та укладена Угода з регулювання соціально-економічних питань між Миколаївською обласною державною адміністрацією, Миколаївською обласною організацією роботодавців “Промисловці та підприємці Миколаївщини” та Миколаївською обласною радою профспілок з регулювання соціально-економічних питань на 2021-2025 роки.

В області проводиться постійна робота по укладанню колективних договорів з метою створення цілісної системи соціально-економічного захисту працюючих.

Важливим призначенням колдоговорів є вирішення питань зайнятості, виплати заробітної плати та повного погашення заборгованості з неї, створення здорових та безпечних умов праці.

Облпрофрада здійснює навчання профспілкових кадрів і активу області, а також консультування та інформування з різних питань. Працює постійно-діючий семінар для профактиву області.

Спільно з Відділенням Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області продовжується робота Громадського університету правових знань для голів профспілкових організацій.

Профспілкові організації області значну увагу приділяють розвитку культури та спорту, оздоровленню працюючих та членів їх сімей. Облпрофрада, галузеві обкоми профспілок постійно взаємодіють з обласними радами ФСТ “Україна” та “Спартак” у проведенні спортивних заходів, спрямованих на зміцнення здоров’я трудящих.

Адреса Миколаївської обласної ради профспілок:

54005, м. Миколаїв, вул. Лягіна, 2

Веб-сайт: www.profrada.mk.ua

електронна адреса: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

 

 

 

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< липня 2019 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання