Миколаївська обласна рада
професійних спілок

ЗАКОНОПРОЕКТ МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ НЕЗРОЗУМІЛИЙ І НЕПРОЗОРИЙ

alt

19 вересня п.р. відбудеться Всеукраїнська акція протесту Профспілки працівників охорони здоров’я України, до якої долучаться також інші членські організації Федерації профспілок України. Серед головних вимог – дотримання принципу соціального діалогу та засад гласності і людиноорієнтованості під час реформування галузі.

Медична реформа входить до п’яти пріоритетних пакетів законів, які Уряд визначив на цю сесію Парламенту, однак до її розробки не була долучена Професійна спілка працівників охорони здоров’я України, що представляє інтереси медичної спільноти.

«Ми намагалися вирішити всі питання, якими опікується профспілка, в рамках соціального діалогу, мирним шляхом – через галузеву угоду, через зустрічі, робочі групи. Але, на жаль, бажання співпрацювати було тільки у нас. І ми мусимо констатувати, що після приходу нового керівництва МОЗ процес комунікації став дуже складним», - заявила Голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль.

У профспілці зазначають, головна проблема запропонованого МОЗом проекту медичної реформи в тому, що він незрозумілий. Версія базового законопроекту реформи №6327 до першого читання містила співоплату, тобто узаконювала необхідність частково сплачувати за більшу частину медичних послуг з власної кишені, при цьому відсоток такої частини не визначався. До другої редакції документу подали 886 правок, і в результаті нова версія законопроекту, яку планують розглянути вже найближчим часом, не лише заплутана, але й містить ризики порушення прав пацієнтів і медиків.

«Зараз не йдеться про медичне реформування як про ідею – бо з необхідністю повного переформатування системи охорони здоров’я не сперечається жоден, опонентів не має. Говоримо про конкретний документ, проект закону, який має запустити процес змін в одній з ключових сфер. І цей документ розроблявся без залучення сторін соціального діалогу. Профспілки, які представляють лікарів, медсестер, фельдшерів, санітарів, увесь медичний персонал, були виключені з процесу реформування медицини», зазначає заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко.

Як наслідок, якщо зараз подивитись на спроби роз’яснення суті запропонованої медреформи в інтернеті, то інформація часто протилежна – наприклад, пологи одночасно безоплатні і потребують повної оплати з боку пацієнтки. У першу чергу, так склалось не через те, що хтось умисно дезінформує, а тому що законопроект незрозумілий і непрозорий.

Базові питання медичного обслуговування віддаються на поки неприйняті документи, підзаконні акти. Наприклад, перелік тих медичних послуг і лікарських засобів, вартість яких буде відшкодовуватись державою, за проектом визначатиметься спеціальною Програмою медичних гарантій, яку затверджуватимуть щорічно разом із Державним бюджетом. Тобто безоплатна в 2018 році операція в 2019-му може бути платною і навпаки.

Не оприлюднено достатнього економічного обґрунтування та розрахунків. Запропонований механізм фінансування, коли відповідно до договору лікарю будуть платити кошти за кожного пацієнта, чітко не прописаний. Тобто не показують ланцюжок, як саме гасло «гроші ходять за пацієнтом» буде реалізовуватись на практиці. Під питанням впровадження бригад парамедиків – будується криша, але не має стін, на які її потрібно встановити. Тобто відсутні такі приймальні відділення відповідно до міжнародної практики, куди парамедики мають доставляти пацієнтів. Потребує обговорення також механізм реімбурсації, закупівлі ліків, міжнародні клінічні протоколи.

При цьому в документі є позитивні положення, зокрема, можливість самостійно обрати сімейного лікаря, державну чи приватну лікарню тощо. Проте, документ псує непрозорість. Майже всі дискусії з приводу цього законопроекту не містять конкретики, бо сам документ можна трактувати по-різному в залежності від контексту та мети.

Законодавчій акт не може містити можливість вільного трактування, бо тоді він втрачає свою суть і породжує корупцію, а не реформує систему.

Профспілки наполягають на своїй участі у реформуванні медицини та розробки кожного документу, аби зберегти кадровий потенціал, не допустити комерціалізації галузі, гарантувати справедливість в оплаті праці та забезпечити права пацієнтів на безоплатну медичну допомогу не лише в теорії.

Члени Миколаївської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я будуть приймати участь у Всеукраїнській акції протесту Профспілки працівників охорони здоров’я України  19 вересня в м. Києві і закликають всіх небайдужих підтримати їх вимоги проти знищення існуючої системи охорони здоров’я.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< липня 2018 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання