Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері

Законом України «Про відпустки» (п.1.ст.8) передбачено надання окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана в т.ч. з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням, щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці. Така відпустка надається за Списком виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці (далі – Список №2), затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 1290 від 17.11.1997.

Оскільки робота працівників, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах, у тому числі персональних комп’ютерах, пов’язана з підвищеним зоровим і нервово-емоційним напруженням, то вона відноситься до роботи з особливим характером праці.

Працівникам, робота яких пов’язана з використанням персонального комп’ютера, надаються щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці тривалістю до чотирьох календарних днів, згідно з позицією 58 розділу XXII «Загальні професії за всіма галузями господарства» Списку №2.

Як підкреслює Мінсоцполітики у своєму листі від 11.08.2014 № 348/13/116-14, додаткові відпустки за особливий характер праці, передбачені законодавством, мають надаватися відповідним працівникам в обов’язковому порядку.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно фактично відпрацьованому часу. До розрахунку часу, що дає право працівнику на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості встановленого робочого дня.

Також така відпустка має надаватися згідно із затвердженим графіком відпусток. У разі якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну додаткову відпустку за попередній рік чи за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпусток. Законодавством не визначено термін давності, після якого працівник втрачає право на щорічні відпустки у разі їх невикористання.

Мінсоцполітики у своєму листі від 21.09.2016 № 1344/13/84-16 звертає увагу на те, що законодавством не передбачено одночасне надання додаткових відпусток за особливий характер праці та за ненормований робочий день. За наявності обох підстав додаткова відпустка надається за однією з підстав, обраною працівником. Це питання доречно врегулювати у колективному договорі.

Відділ з соціально-економічних

питань облпрофради

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання