Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Про відпустку влітку батькам абітурієнтів

Законодавцем прямо передбачено право працівників, які мають дітей абітурієнтів до 18 років, за бажанням отримати відпустку для супроводження їх до навчального закладу, розташованого в іншій місцевості, та у зворотному напрямку. Ця відпустка може бути як щорічна оплачувана, так і без збереження заробітної плати.

У ч. 8 ст. 10 Закону України “Про відпустки” (далі – Закон) працівникам, діти яких у віці до 18 років вступають до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості, за їхнім бажанням надається щорічна відпустка або її частина для супроводження дитини до місця розташування навчального закладу та у зворотному напрямі. Така відпустка надається тривалістю не менш як 12 календарних днів. Важливо, що за наявності двох і більше дітей зазначеного віку щорічна відпустка надається окремо для супроводження кожної дитини.

Також п. 17 ч. 1 ст. 25 Закону передбачає можливість працівникам, діти яких у віці до 18 років вступають до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості, отримати відпустку без збереження заробітної плати. Така відпустка надається в обов’язковому порядку, тобто власник зобов’язаний її надати у час, визначений самим працівником, у межах дії відповідної обставини, яка надає право на отримання відпустки без збереження заробітної плати в обов’язковому порядку (в даному випадку – це вступ дітей у віці до 18 років до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості).

Відпустка надається тривалістю 12 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місцезнаходження навчального закладу та у зворотному напрямі.

Зверніть увагу! Форма навчання (денна, заочна, вечірня), на яку вступає дитина, для надання відпустки не має значення.

За матеріалами Держпраці

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання