Миколаївська обласна рада
професійних спілок

КОМЕНТАР ГОЛОВИ ФПУ. Уряд хоче збирати більше податків з високих зарплат: позиція профспілок

А21

Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді розширити базу оподаткування єдиного соціального внеску в розмірі 22% з 15 мінімальних зарплат (55,8 тисячі гривень) до 25 (104,3 тисячі гривень) і ввести регресивну шкалу відрахувань ЄСВ. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева на засіданні Кабміну 14 листопада.

«Ставка ЄСВ для заробітних плат, які перевищують межу в 104 тис грн буде зменшуватися аж до 5% для суми, яка перевищує 270 розмірів мінімальних зарплат, - зазначив він. - Також пропонується встановити в законодавстві про працю принцип диференціації заробітних плат на підприємства».

Як наголосив Міністр, поряд з цим пропонується посилити відповідальність за несплату ЄСВ. Він також сказав, що 84 тис керівників підприємств в Україні отримують мінімальну зарплату, 20 тис з них - в Києві. Тоді як до зниження ставок ЄСВ в 2016 році з 38% до 22% цей показник становив 28 тисяч.«Також 75% підприємств демонструють середню зарплату - до 4 тис грн, і це приватний сектор... Кваліфікована і некваліфікована праця оплачується за документами однаково», - зазначив він. Глава Міністерства відзначив, що відомство пропонує встановити «егресивну шкалу розміру сплати ЄСВ з заробітної плати, доходу, що перевищує максимальну величину з метою стимулювання до легалізації доходів громадян».

Рева прогнозує, що в разі функціонування запропонованого законопроекту про стягнення ЄСВ з більш високих заробітних плат, надходження до Пенсійного фонду можна буде збільшити на суму близько 10 мільярдів гривень на рік.

Профспілки підтримують такі заходи щодо детінізації доходів та відродженню принципу справедливості при розподілу заробітної плати на підприємствах. Про це заявив в коментарі Прес-центру ФПУ Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.   

Він підкреслив, що профспілки могли би дискутувати щодо того, наскільки виправдані такі жорсткі заходи, але ця дискусія була би продуктивна, якщо б ця зарплата була дійсно зароблена, а не була продуктом маніпуляції по виплаті зарплат іншим працівникам «у конвертах» та прикриття тіньових оборуток.

До речі, як повідомив  Григорій Осовий, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час обговорення цього питання звернувся до Голови ФПУ з проханням, щоб профспілки долучились до такої важливої справи, як детінізація доходів. Нагадаємо, що Федерація профспілок України постійно веде цю діяльність. Зокрема вона підписала та реалізує Меморандум про співробітництво з Держпраці України, у якому чітко прописано заходи у тому числі і по детінізації і боротьбі за справедливий розподіл отриманого підприємствами прибутку.

Звичайно, підкреслив профспілковий лідер, ми будемо мати можливість впливати на ці процеси на підприємствах, де є профспілкові організації і де укладається колективний договір, якій у свою чергу робить процес цього розподілу більш прозорим..    

Разом з цим Голова ФПУ зазначив, що свого часу Уряд, коли приймав постанову про рівень заробітної плати для керівників державних підприємств, на жаль, не дослухався до пропозицій Федерації профспілок України.  Профспілки вважають, що розрив між зарплатою кваліфікованого працівника і менеджера не може бути більш, ніж 10-15 разів, а не так, як зараз – 100-200 разів, що й приводить до зарплат в мільйон та більше гривень.

"Такі надвисокі зарплати дали поштовх до зловживань. Тому, ми вважаємо, що Уряду слід переглянути свої підходи до визначення надвисоких зарплат топ-менеджерам державних підприємств, що зараз створює таку конфліктну ситуацію", - наголосив Григорій Осовий.

За матеріалами прес-центру ФПУ

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання