Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Назву посади працівника змінено відповідно до Класифікатора професій: що робити зі штатним розписом та трудовою книжкою

_професій.jpg

Національний класифікатор України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. №327 (зі змінами, далі – Класифікатор професій) є тим документом, якому мають відповідати назви посад (професій) у штатному розписі підприємств, установ та організацій, а також записи в трудову книжку про назву роботи, професії (посади) працівника відповідно до п.2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників (далі – Інструкція).

Класифікатор професій призначений для застосування всіма суб’єктами господарювання.

У зв’язку із внесенням змін до Класифікатора професій може виникнути необхідність змінити назву посади працівника і привести у відповідність штатний розпис та всю кадрову документацію.

Процедура приведення штатного розпису у відповідність до Класифікатора професій має такі етапи:

1) аналізуються назви посад (професій) на відповідність Класифікатору професій;

2) аналізуються фактично виконувані працівниками завдання та обов’язки на відповідність назвам посад (професій) з урахуванням кваліфікаційних характеристик та кваліфікаційних вимог, установлених для відповідних професій;

3) оформляються результати розгляду штатного розпису та готується доповідна записка про внесення змін до штатного розпису;

4) видаються накази з основної діяльності про внесення змін до штатного розпису і наказ з основного складу про внесення змін до трудової книжки працівників та інших кадрових документів (особова картка, посадова інструкція тощо).

Порядок виправлення неправильних або неточних записів у трудових книжках визначений у пунктах 2.6, 2.8 – 2.10 Інструкції.

Зміна найменування посади, разом із зміною системи і розміру оплати праці, пільг, режиму роботи, встановленням або скасуванням неповного робочого часу, суміщенням професій, зміною розрядів, є зміною істотних умов праці. За частиною 3 ст.32 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), про зміну істотних умов праці працівника має бути повідомлено не пізніше ніж за два місяці.

Якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден працювати надалі в нових умовах, то трудовий договір припиняється на підставі п. 6 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< жовтня 2019 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання