Миколаївська обласна рада
професійних спілок

НАДАННЯ ЩОРІЧНОЇ ОСНОВНОЇ ВІДПУСТКИ ПІСЛЯ ВІДПУСТКИ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ЗА ДИТИНОЮ

alt

Статтею 10 Закону України «Про відпустки» (далі - Закон) визначено порядок надання щорічних відпусток працівникам.

Надання щорічної основної відпустки прив’язане до робочого року.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, що відлічується з дня укладення трудового договору. Тобто відправною датою для визначення робочого року, за який надається щорічна відпустка, є дата укладення трудового договору.

З працівницею, яка перебуває в оплачуваній відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного (чи шестирічного) віку, трудовий договір не припиняється.

Отже, робочий рік (період), за який надається щорічна відпустка, після виходу працівниці з відпустки для догляду за дитиною не змінюється.

Для розрахунку періодів роботи, за які в подальшому надаватиметься щорічна відпустка, слід керуватися ст. 9 Закону, якою визначено, що до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (ст. 6 Закону), зараховуються:

1) час фактичної роботи (в тому числі на умовах неповного робочого часу) протягом робочого року, за який надається відпустка;

2) час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно з законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (в тому числі час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу);

3) час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому виплачувалася допомога по державному соціальному страхуванню, за винятком частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

4) час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому не виплачувалася заробітна плата у порядку, визначеному статтями 25 і 26 Закону, за винятком відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, а в разі якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) або якщо дитина, якій не встановлено інвалідність, хвора на тяжке пренатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, - до досягнення дитиною шістнадцятирічного віку, а якщо дитині встановлено категорію "дитина з інвалідністю підгрупи А" або дитина, якій не встановлено інвалідність, отримала тяжку травму, потребує трансплантації органу, потребує паліативної допомоги - до досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку.

Перелік тяжких захворювань, розладів, травм, станів тощо, що дає право працівнику на отримання відпустки без збереження заробітної плати на дитину, якій не встановлена інвалідність, затверджується Кабінетом Міністрів України;

5) час навчання з відривом від виробництва тривалістю менше 10 місяців на денних відділеннях професійно-технічних навчальних закладів;

6) час навчання новим професіям (спеціальностям) осіб, звільнених у зв'язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності або штату працівників;

7) інші періоди роботи, передбачені законодавством.

Тому у відповідному робочому році до часу, який дає право на щорічну основну відпустку, має бути зарахований час фактичної роботи працівниці та час перебування її у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами (ст. 17 Закону).

Час перебування у частково оплачуваній відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирiчного віку або у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, не зараховується.

Норма про надання щорічної відпустки повної тривалості після закінчення 6 місяців безперервної роботи в роботодавця стосується виключно працівників, які працюють у цього роботодавця перший робочий рік (ч. 5 -7ст.10 Закону).

Щорічні відпустки за другий і наступні роки роботи можуть бути надані в будь-який час відповідного робочого року (ч.9 ст.10 Закону). Період щорічної відпустки визначається за погодженням між працівником і роботодавцем. При цьому, ч.13 ст.10 Закону визначені категорії працівників, за бажанням яких щорічні відпустки надаються у зручний для них час.

Отже, щорічна відпустка може бути надана одразу після виходу працівниці на роботу з відпустки для догляду за дитиною. При цьому період надання щорічної відпустки має бути погоджений між працівницею і роботодавцем, а якщо така працівниця має право на використання щорічної відпустки в зручний для неї час, то роботодавець зобов’язаний надати їй цю відпустку в період, на якому вона наполягає.

Проте, в робочому році, у якому працівниця вийшла на роботу з відпустки для догляду за дитиною, тривалість щорічної основної відпустки необхідно визначити розрахунковим шляхом, враховуючи кількість календарних днів щорічної основної відпустки, які їй було надано передабо після відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Відділ з правової роботи облпрофради

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання