Миколаївська обласна рада
професійних спілок

У день звільнення працівник відпрацював частину робочого дня, а потім узяв лікарняний: що платити?

alt

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон), право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності виникає з настанням страхового випадку в період роботи, включаючи час випробування та день звільнення.

Умови надання допомоги по тимчасовій непрацездатності та тривалість її виплати визначені ст. 22 Закону, згідно з ч.2 якої, допомогу по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачує Фонд соціального страхування працівникам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до моменту, як особа відновить працездатність або МСЕК встановить інвалідність, незалежно від звільнення. Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності здійснюється за рахунок коштів роботодавця.

Отже, застрахована особа, яка в день звільнення стала непрацездатною внаслідок захворювання або травми, що підтверджується виданим в установленому порядку листком непрацездатності, має право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності. Таке роз’яснення наведено у листі ФССзТВП від 06.06.2017 № 5.1-27-1038.

Періоди тимчасової непрацездатності у листку непрацездатності обчислюють у календарних днях (відповідно до п. 2.1 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 № 455). У Законі також строки страхових випадків у разі тимчасової непрацездатності обчислюють у календарних днях. Тому оплаті підлягає повний день, а не його частина.

Таким чином, у випадку, якщо працівник у день звільнення відпрацював частину дня, а потім звернувся по медичну допомогу і отримав листок непрацездатності, цей день оплатити повинен саме роботодавець — або як заробітну плату, або як перший день тимчасової непрацездатності. Нарахувати за цей день повністю заробітну плату, адже працівник не допрацював до кінця дня з поважної причини, або не оплачувати цей день у зв’язку з настанням тимчасової непрацездатності – рішення за роботодавцем. В останньому випадку комісія з тимчасової непрацездатності призначить за цей день матеріальне забезпечення.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання