Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Уряд дав «відмашку» на знищення системи соцзахисту

alt

11 грудня ц.р. Уряд на своєму засіданні проголосував за два законопроекти, які у разі їх ухвалення Парламентом, кардинально змінюють підходи до встановлення державних соціальних стандартів.

Йдеться, насамперед, про мінімальний розмір посадового окладу для бюджетників, а також - прожитковий мінімум та мінімальну зарплату.

Одним із законопроектів, розглянутих та проголосованих урядовцями, вносяться зміни до прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України, згідно з чим - мінімальний розмір посадового окладу для працівників галузей бюджетної сфери, державних органів та військовослужбовців буде затверджуватись за поданням КМУ у законі про Держбюджет з урахуванням наявних фінансових ресурсів Державного та місцевого бюджетів.

Іншим законопроектом – планується «відірвати» прожитковий мінімум від мінімальної зарплати, пенсії та інших гарантованих державою соціальних виплат, що фактично означає повний демонтаж напрацьованої в Україні за роки незалежності системи соціальних стандартів і гарантій.

За оцінкою Голови СПО об’єднань профспілок, Голови ФПУ Григорія Осового, це ставить гарантовані державою виплати у повну залежність від наявних на даний час фінансових ресурсів. Що є абсурдним! Адже, розмір оплати праці має гарантуватись працівникові законодавчо. На сьогодні це питання регулюється Законом України «Про оплату праці», Кодексом законів про працю, але аж ніяк не Бюджетним Кодексом!

Тому Григорієм Осовим на засіданні Уряду було висловлено конкретні зауваження та заперечення: за висновками профспілок, внесення питань оплати праці до Бюджетного Кодексу протирічить конституційним повноваженням органів виконавчої влади, оскільки питання оплати праці має регулюватись спеціальними законами, - це стосується процесуальних зауважень.

Щодо змісту запропонованих законодавчих новацій, - представник профспілок наголосив на тому, що поставити усі виплати виключно в залежність від наявності грошей у казні, - означає індульгенцію для Уряду від його результативної роботи.

- Тоді можна собі уявити, що за таких умов, будь-який Уряд, який працює неефективно, і не зумів організувати належним чином економічні відносини, залучити інвестиції для розвитку економіки, налагодити податкову та фіскальну політику, та каже – ну, що ж, ми не зібрали грошей, тому будемо виплачувати лише те, на що маємо змогу. Таким чином можна пояснити будь що, - наголосив профспілковий лідер. Визначені законом хоча б мінімальні гарантії для працюючих, зобов’язують Уряд досягати певного, законодавчо встановленого нормативу, мотивує його працювати більш ефективно, щоб забезпечити громадянам гарантований мінімум – це є обов’язком будь якого Уряду. Якщо ти досягаєш більшого – ось тоді можуть в силу вступати такі критерії, як наявність додаткових фінансових можливостей. У такому випадку можна і подумати, - а чи спрямувати ці додаткові ресурси на підвищення мінімальних стандартів, або на якість інші цілі. Але спочатку потрібно виконати закон!

Як нагадав Г.Осовий, зазначений законопроект по демонтажу системи соціального захисту приблизно з жовтня поточного року в різних редакціях опрацьовувався Мінсоцполітики, і до нього СПО профспілок було висловлено категоричне неприйняття.

Уряд не дослухався, тепер – що скажуть парламентарі?

- Вони ж – народні обранці, а люди, коли голосували за зміни у владі, все ж таки сподівались на кращі зміни, в тому числі і на зростання добробуту і збільшення власних доходів. І саме цьому має бути підпорядкована робота усіх владних інститутів! – каже Г.Осовий. – Тому, на наше переконання, «ручний режим» управління державою, виходячи лише із наявних фінансових можливостей, - провокує Уряд працювати неефективно.

За словами Голови ФПУ, ситуація, що склалась, буде оперативно обговорена на засіданні СПО об’єднань профспілок, на нараді за участю керівників всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань і ми визначимось стосовно наших подальших дій на захист прав працівників.

Прес-центр ФПУ

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання