Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Встановлення у колективному договорі додаткових відпусток: що з фінансуванням?

alt

Відповідно до статті 1 Закону України «Про колективні договори і угоди», колективний договір, угода укладаються на основі чинного законодавства, ухвалених сторонами зобов’язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин й узгодження інтересів працівників та роботодавців.

За статтею 7 Закону України «Про колективні договори і угоди», зміст колективного договору визначається його сторонами. Колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством й угодами гарантії, соціально-побутові пільги.

Аналогічна норма міститься у статті 91 Кодексу законів про працю України, однак з уточненням, що підприємства, установи, організації можуть установлювати додаткові порівняно із законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів.

Статтею 4 Закону України «Про відпустки» визначено такі види відпусток, як: щорічна, додаткові відпустки у зв’язку з навчанням, творча відпустка, відпустка для підготовки і участі у змаганнях, соціальні відпустки, відпустки без збереження заробітної плати. Частиною другою цієї статті передбачено, що законодавством, колективним договором, угодою та трудовим договором можуть установлюватися інші види відпусток. При цьому слід брати до уваги, що Законом України «Про відпустки» визначено вичерпний перелік випадків надання відпустки без збереження заробітної плати. Таким чином, у колективному договорі можна передбачити виключно додаткові оплачувані відпустки.

Відповідно до статті 23 Закону України «Про відпустки» витрати, пов’язані з оплатою відпусток, передбачених цим Законом, проводяться за рахунок коштів підприємств, призначених на оплату праці, або за рахунок коштів фізичної особи, в якої працюють за трудовим договором працівники. В установах та організаціях, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, оплата відпусток здійснюється з бюджетних асигнувань на їхнє утримання.

Інші види відпусток, не передбачені Законом України «Про відпустки», але встановлені колективним договором та угодами, трудовим договором, оплачуються з прибутку, що залишається на підприємстві після сплати податків та інших обов’язкових платежів до бюджету або за рахунок коштів фізичної особи, в якої працюють за трудовим договором працівники. В установах й організаціях, що утримуються за рахунок бюджетних коштів, оплата цих відпусток провадиться в межах бюджетних асигнувань (за рахунок економії фондів) та інших додаткових джерел.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання