Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Юридичні консультації

Перенесення додаткової соціальної відпустки у зв'язку з хворобою працівника

На підприємствах, установах чи організаціях досить часто виникає питання:

чи має переноситись додаткова відпустка надана працівнику, як матері двох дітей віком до 15 років, у випадку її хвороби під час використання відпустки?

Так, відповідно до ч.6 ст.20 Закону України «Про відпустки» (далі - Закон) додаткові відпустки працівникам, які мають дітей, надаються понад щорічні відпустки, передбачені статтями 6,7,8 Закону, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному ст.11 Закону.

Пунктом 1 ч.2 ст.11 Закону передбачено, що відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку.

Статтею 35 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» передбачено, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного з таких страхових випадків, як тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

Отже, якщо тимчасова непрацездатність працівника настала під час його перебування у соціальній відпустці за статтею 19 Закону «Про відпустки», ця відпустка має бути продовжена на кількість календарних днів хвороби або перенесена на інший період, а листок тимчасової втрати працездатності підлягає оплаті.

 

Головний спеціаліст з питань правової роботи

облпрофради

Подимова О.Г.

 

 

Чи зобов'язаний роботодавець за три місяці до запланованого звільнення погоджувати з профспілковим комітетом питання звільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці?

Відповідно до частини другої статті 49-4 Кодексу законів про працю України, ліквідація, реорганізація підприємств, зміна форм власності або часткове зупинення виробництва, що тягнуть за собою скорочення чисельності або штату працівників, погіршення умов праці, можуть здійснюватися тільки після завчасного надання професійним спілкам інформації з цього питання, включаючи інформацію про причини наступних звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, про строки проведення звільнення. Власник або уповноважений ним орган не пізніше трьох місяців з часу прийняття рішення проводить консультації з професійними спілками про заходи щодо запобігання звільненню чи зведенню їх кількості до мінімуму або пом'якшення несприятливих наслідків будь-якого звільнення.


Детальніше...

Право розлученої жінки на додаткову відпустку

Одиноку жінку цікавить, чи має вона право на додаткову відпустку як одинока матір за 2007 — 2011 рр., якщо вона була розлучена в 2007 р., але рішення суду про позбавлення батьківських прав прийнято лише у 2012р. Якщо має, то на підставі яких документів?

Відповідно до ст. 19 Закону про відпустки право на соціальну додаткову відпустку має, зокрема, одинока мати.

Визначення поняття одинокої матері наве­дено у п. 9 постанови № 9 та п. 5 частини два­надцятої ст. 10 Закону про відпустки.

Згідно з постановою № 9 одинокою матір'ю слід вважати жінку, яка не перебуває у шлюбі й у свідо­цтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.



Детальніше...

Звільнення працівника у зв’язку з закінченням строку строкового трудового договору у разі надання лікарняного листа

Тривалість трудових відносин є однією із суттєвих умов трудового договору незалежно від строку його дії. При укладенні трудового договору сторони погоджують термін їх співпраці шляхом його зазначення у трудовому договорі, за умови його укладення у письмовій формі, та у заяві про прийняття на роботу.

На перший погляд здається, що звільнення працівника у зв’язку з закінченням строку строкового трудового договору не може викликати будь-яких труднощів та є чітко врегульованою процедурою.

Однак, на практиці звільнення працівника у зв’язку з закінченням строку строкового трудового договору супроводжується рядом обставин, що ускладнюють припинення трудових відносин. Такими обставинами можуть бути некоректне визначення дати закінчення трудового договору, раптова хвороба працівника тощо.

Детальніше...

Компенсація за невикористану відпустку при поновленні працівника на роботі

Відповідно до ч.1 ст. 235 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.

Відповідно до ст. 235 КЗпП при винесенні рішення про поновлення на роботі суд одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більш як за один рік.

У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки (тобто до моменту звільнення), а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей (частина перша ст. 24 Закону України "Про відпустки" .

Законодавством про працю України не передбачено повернення працівником грошової компенсації за всі невикористані ним дні щорічної відпустки в разі поновлення його на роботі.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 82 КЗпП час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (у т.ч. час оплачуваного вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу), зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

 

Головний спеціаліст

з питань правової роботи

облпрофради  Подимова О.Г.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання