Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Юридичні консультації

Восстановление на работе.

- Как восстановиться на работе, если работодатель незаконно уволил вас, или перевёл на другую работу?

- В судах в соответствии с п. 2 ч. 1 ст.232 КЗоТ Украины рассматриваются трудовые споры работников о восстановлении на работе в случае увольнения без законного основания или в случае незаконного перевода на другую работу. Работник подлежит восстановлению на прежней работе органом, рассматривающим трудовой спор. Обратиться с заявлением о разрешении трудового спора по делам об увольнении (т.е. восстановлении на работе) необходимо в месячный срок со дня вручения копии приказа об увольнении, либо со дня выдачи трудовой книжки.

Детальніше...

Трудові відносини під час простою підприємства

Як регулюються трудові відносини під час простою підприємства?

Простій - це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, непереборною силою або іншими обставинами.

У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві, установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, установу, організацію, але в тій же місцевості на строк до одного місяця. Про початок простою, крім простою структурного пiдроздiлу чи всього підприємства, працівник повинен попередити власника або уповноваженого ним органа або бригадира, майстра, інших посадових осіб.

Детальніше...

Права і гарантії працівників при реорганізації підприємства

Реорганізація підприємств здійснюється декількома способами: перетворенням, поділом, виділенням, приєднанням, злиттям. Реорганізація підприємства може спричинити за собою ліквідацію або створення нового структурного підрозділу, припинення діяльності підприємства і виникнення на його основі одного або кількох нових юридичних осіб, які стають правонаступниками майна, майнових прав і зобов'язань.

Детальніше...

Порядок надання відпустки для догляду за дитиною

Статтею 181 КЗпП та статтями 18, 20 Закону № 504 встановлено порядок надання матері дитини або іншим особам, які фактично доглядатимуть за дитиною, відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Цими статтями передбачено, що для оформлення такої відпустки мати дитини або особа, яка фактично доглядає за дитиною, має подати відповідну письмову заяву на ім'я власника або уповноваженого ним органу (далі – власник) та копію свідоцтва про народження дитини (для підтвердження віку дитини). Остання, крім зазначених документів, повинна надати довідку з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона стала до роботи до закінчення цієї відпустки, а також довідку органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання матері про те, що їй виплату допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку припинено (із зазначенням дати).

Детальніше...

Порядок залучення до надурочних робіт

 

Відповідно до ст. 62 КЗпП України, понаднормові роботи, як правило, не допускаються.

Надурочними вважаються роботи понад встановлену тривалість робочого дня. Власник або уповноважений ним орган може застосовувати понаднормові роботи тільки у виняткових випадках, і саме:

 1) при проведенні робіт, необхідних для оборони країни, а також відвернення громадського або стихійного лиха, виробничої аварії і негайного усунення їх наслідків:

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< квітня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання