Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Юридичні консультації

Про розірвання трудового договору

За яких умов власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір з керівником підприємства на вимогу профспілкової організації?

Чи можна за таких підстав розривати трудовий договір із заступниками керівника підприємства або керівниками структурних підрозділів підприємства?

Детальніше...

Про обов'язок роботодавця видачі працівникам довідки про роботу та заробітну плату

Відповідно до ст. 49 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) власник або уповноважений ним орган зобов'язаний видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу на даному підприємстві, в установі, організації із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади, часу роботи і розміру заробітної плати.

Детальніше...

Права працівника на відкликання заяви про звільнення

Чи має право працівник відкликати раніше подану заяву про звільнення?

Право працівника за своєю ініціативою розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні, передбачено статтею 38 Кодексу законів про працю України (далі-КЗпП України).

Детальніше...

Соціальна відпустка – згідно графіку відпусток

Відповідно до статті 19 Закону України "Про відпустки" (далі - Закон) жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

Детальніше...

Індексація та доплата до мінімальної зарплати: чергові роз'яснення Мінсоцполітики та Мінфіну 29.01.2018

Мінфін та Мінсоцполітики відповіли на звернення профспілок щодо врахування індексації для виконання гарантії зарплати на рівні мінімальної.

Детальніше...

Більше статей...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання