Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Зайнятість

Лист-роз’яснення Мінекономіки щодо неправомірності застосування роботодавцем санкцій до працівника за відмову вакцинуватися від COVID-19

alt

На сайті Міністерства економіки України розміщено лист-роз’яснення щодо неправомірності застосування роботодавцем до працівника заходів примусу та/або дисциплінарного стягнення за відмову вакцинуватися від коронавірусної хвороби COVID-19.

Відповідно до статті 284 Цивільного кодексу України надання медичної допомоги фізичній особі, яка досягла чотирнадцяти років, провадиться за її згодою. Повнолітня дієздатна фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій і може керувати ними, має право відмовитися від лікування.

Статтею 43 Основ законодавства про охорону здоров’я України визначено, що для застосування методів діагностики, профілактики та лікування необхідна згода інформованого відповідно до статті 39 цих Основ пацієнта.

Детальніше...

Відпустка батькові при народженні дитини: затверджено порядок надання

alt

15 квітня 2021 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною». Цей закон спрямований на усунення законодавчих прогалин, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною, через запровадження нового виду оплачуваної відпустки. Закон набув чинності з 9 травня 2021 року.

7 липня 2021 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову №693 «Про затвердження Порядку надання відпустки при народженні дитини», якою визначив чіткий механізм, умови та підстави надання такої відпустки.

Детальніше...

Відпустка суміснику – коли надавати?

alt

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці через укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін. Ця норма, закріплена частиною 2 ст.21 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), дозволяє працівникам, крім основного трудового договору, укладати трудові договори про роботу за сумісництвом.

Сумісництво – це виконання працівником, крім основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж чи іншому підприємстві, в установі, організації.

Статтею 2 Закону України «Про відпустки» визначено право на відпустки громадян України, які перебувають у трудових відносинах із підприємствами (установами, організаціями) незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Детальніше...

Уряд прийняв рішення про перенесення робочих днів у 2021 році

alt

Згідно з повідомленням на Урядовому порталі, 30 вересня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження про перенесення робочих днів у 2021 році.

Керівники підприємств, установ та організацій, у яких встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями в суботу та неділю, зможуть перенести робочі дні:

Детальніше...

«Карантинна» відпустка: оформлюємо правильно

alt

Фахівці територіальних органів Держпраці нагадують особливості оформлення відпустки без збереження заробітної плати у період карантину як найбільш вживаної форми зупинення активної трудової діяльності.

Надання відпусток регламентовано Кодексом законів України про працю (далі – КЗпП) та Законом України «Про відпустки».

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» внесено зміни до ст. 84 КЗпП та ст. 26 Закону України «Про відпустки». Змінами передбачено, що у разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину, відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, встановлений ч. 2 ст. 84 КЗпП та ч. 3 ст.26 Закону України «Про відпустки» (не більше 15 календарних днів на рік).

Детальніше...

Більше статей...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання