Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Оплата праці

Як оформляється та оплачується час простою?

    Під простоєм слід розуміти вимушене призупинення роботи підприємства, організації або окремих структурних підрозділів. Порядок оплати праці за час призупинення залежить від причини простою, яка може бути як з вини працівника, якщо він не виконує покладених на нього трудових обов’язків без поважних причин, так і не з вини працівника, а за різних інших обставин (тяжке фінансово-економічне становище на підприємстві, невдале керівництво, стихійне лихо тощо).

Детальніше...

Преміювання за час відпустки

    Підприємство, розраховуючи працівнику виплату за час відпустки керується вимогами Постанови № 100 (постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» від 08.02.1995 р. № 100.)

    Згідно постанови для оплати відпустки застосовується середня заробітна плата, яка розраховується виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

   При обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження включаються: основна заробітна плата; доплати і надбавки, премії та інші виплати, визначені цією постановою. Премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату.

    Тобто премії вже враховані, і їхнє нарахування додатково за дні, коли працівник перебував у відпустці, можна вважати безпідставним. Адже якщо у місяці, за який виплачується премія, працівник жодного дня не виконував своїх трудових обов’язків у зв’язку з перебуванням у відпустці, підстави для його преміювання відсутні.

Про преміювання працівників бюджетних установ

    Конкретні умови і порядок преміювання працівників бюджетних підприємств, установ та організацій, розміри та види премій визначаються в Положенні про преміювання відповідного закладу, установи, яке затверджується керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом та є додатком до колективного договору.

    Преміюють працівників за рішенням керівника відповідного органу на підставі вже узгодженого з профспілковим комітетом Положення про преміювання та наказу.

    Розмір премії конкретного працівника залежить від особистого внеску в загальні результати роботи підрозділу, установи.

Наказ про преміювання працівників не потребує погодження з профспілковим комітетом, оскільки розробляється на основі положення, яке профспілковий комітет погоджував.

    Преміювання здійснюється відповідно до встановленого Положення про преміювання, за наявності достатньої суми коштів, закладених у кошторисі доходів і видатків, та економії фонду заробітної плати. Зазначена економія може виникнути, зокрема, за наявності вільних вакансій, у разі перебування працівників на лікарняному та у відпустках без збереження заробітної плати, та інших випадках Крім того, враховуючи, що на сьогодні майже всі бюджетні установи здійснюють господарську діяльність з метою виконання доходної та видаткової частини спеціального фонду кошторису, розмір премії також залежить від його наповнення.

ДОПЛАТА ЗА ВИКОНАННЯ ОБОВ’ЯЗКІВ ТИМЧАСОВО ВІДСУТНЬОГО ПРАЦІВНИКА

    Питання встановлення доплат за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника врегульоване чинним законодавством. Що стосується госпрозрахункових підприємств, то згідно зі ст. 105 КЗпП працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника. Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі. Цією статтею не передбачено обмежень прав підприємств з цього питання.

Детальніше...

Оплата праці відрядженого у вихідний день

    Пунктом 10 Загальних положень Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну України від 13.03.98р. №59 (в редакції наказу від 17.03.2011р. №362), встановлено: якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні або святкові й неробочі дні, то оплатка за роботу в ці дні здійснюється відповідно до чинного законодавства. Те, що працівник під час відрядження має виконувати певні службові завдання у вихідні, святкові чи неробочі дні, має бути зазначено в наказі.

    У випадку, коли працівник у вихідний день лише вибуває у відрядження, йому після повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку (п.11 Загальних положень Інструкції).

За матеріалами газети «Праця і зарплата», № 5 від 4 лютого 2015р.

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання