Миколаївська обласна рада
професійних спілок

Правозахисна робота

Правова позиція Верховного Суду України стосовно рішення профспілки про ненадання згоди на розірвання трудового договору

25073bfb9e98d96e

На засіданні Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України (далі - ВСУ) 1 липня 2015 року було розглянуто справу № 6-703 цс 15 про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди. ВСУ сформулював правову позицію  відносно рішення  профспілки про ненадання згоди на розірвання трудового договору.

Детальніше...

Із практики судового захисту Миколаївської обласної ради профспілок

Про представництво у суді інтересів члена первинної профспілкової організації      

 

В травні 2011 року до Миколаївської облпрофради звернулась за правовою допомогою член первинної профспілкової організації 67 санітарно-епідеміологічного (територіального) загону громадянка П. щодо поновлення її на роботі із-за незаконного звільнення з роботи.

Детальніше...

Із судової практики про відшкодування моральної шкоди, заподіяної ушкодженням здоров'я члена профспілки на виробництві

В грудні 2010 року до головного спеціаліста з правової роботи Миколаївської облпрофради звернувся за правовою допомогою працівник «В» щодо складання позову до суду про відшкодування моральної шкоди, заподіяної ушкодженням здоров'я на виробництві до Акціонерного товариство закритого типу «М».

працівник «В»  з 29 лютого 2008 року був прийнятий на роботу в Акціонерне товариство закритого типу «М» електрозварювальником.

Так, 16 квітня 2008 року за усним наказом начальника цеху металоконструкцій працівника «В» залучили на стропальні роботи (виконання робіт, не передбачених трудовим договором), хоча допуску до цих робіт у нього не було. При виконанні стропальних робіт зірвався вантаж і впав йому на праву руку, вдарив по пальцях, від якого стався перелом 2-3-го пальція, рвана рана 3-го пальця правої кісті з пошкодженням сухожилля розгинача. Даний факт підтверджується тим, що 21 квітня 2008 року Акціонерне товариство закритого типу «М»  склало акт про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом за формою № Н-1, який стався з працівником «В». Вироком суду від 13 квітня 2009 року начальника цеху металоконструкцій Акціонерного товариство закритого типу «М» визнано винним у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.272 Кримінального кодексу України.

Детальніше...

Поновлення на роботі

 

Із практики судового захисту  

про представництво в судових органах інтересів члена профспілки            В.Г. Нужної.

 

В кінці червня 2009 року до Миколаївської облпрофради звернулась за правовою допомогою Нужна Валентина Григорівна щодо надання їй консультацій, складання позову до суду про поновлення на роботі головним бухгалтером до ПП ЖЕД-6 та ЖЕК-6 (за сумісництвом), яку звільнили з роботи за одноразове грубе порушення посадових обов’язків, за п. 1 ст. 41 КЗпП України. Головним спеціалістом з питань правової роботи юридичного департаменту апарату Федерації профспілок України, яка працює в Миколаївській облпрофраді,  Подимовою О.Г. було складено позовну заяву про поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу, стягнення належної заробітної плати та відшкодування моральної шкоди завданої незаконним звільненням.

Так, 19 травня 2009 року, коли Нужна В.Г. знаходилась на лікарняному (є лист непрацездатності виданий з 06.05.09 по 27.05.09) за клопотанням засновника ПП «ЖЕД-6» та ПП «ЖЕК-6» була проведена аудиторська перевірка на ПП «ЖЕД-6» та ПП «ЖЕК-6» стану бухгалтерського обліку, системи оплати праці, касових операцій, формування статутного фонду, тощо. За результатами перевірки встановлено, що на «ЖЕД-6» та ПП «ЖЕК-6» відсутні деякі документи.

Детальніше...

Оголошення

  1. ЗАПИТУЙТЕ — ВІДПОВІДАЄМО!

    Пропонуємо нові форми надання консультацій. Своє запитання Ви можете направити на адресу електронної пошти Миколаївської облпрофради: 

    orps@mksat.net


  2. Зверніть увагу!

    Оновлена інформація:

    Мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, інші державні виплати

    (Розділ «Державні соціальні стандарти»)


  3. Фактичний розмір прожиткового мінімуму в цінах січня

    2022 року для працездатних осіб з урахуванням суми обов'язкових платежів склав

    6032 грн.

    (за даними Міністерства соціальної політики України).


Календар

< березня 2024 >
ПН ВТ СР ЧТ ПТ СБ НД
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання